Καπιταλισμός


Καπιταλισμός είναι το σύστημα εκείνο, κατά το οποίο κάποιοι δουλεύουν για κάποιους άλλους.

Καλύτερα, ο καπιταλισμός είναι το εξής:

Κάποιοι που έχουν πολλά χρήματα - κεφάλαιο, τα επενδύουν σε μια δουλειά, βάζοντας κάποια άτομα εργάτες να δουλέψουν για αυτήν.

Στόχος τους είναι το κέρδος και στην ουσία να πολλαπλασιάσουν τα χρήματά τους.

Τα άτομα - εργάτες, παίρνουν έναν στάνταρ μισθό, παρόλο που η δουλειά που κάνουν, μπορεί να φέρνει πολύ περισσότερα χρήματα από τον στάνταρ μισθό που παίρνουν.

Οι επενδυτές όμως, αποκομίζουν αυτό το κέρδος από τη δουλειά που βγάζουν οι εργάτες και γενικά πολλές φορές το καπιταλιστικό σύστημα "φλερτάρει" με την εκμετάλλευση ανθρώπων και πόρων χωρίς να τους νοιάζει, για τη μεγιστοποίηση του κέρδους των επενδυτών.

Αν η δουλειά όμως δεν πάει καλά, το αρχικό κεφάλαιο το χάνει ο επενδυτής με κίνδυνο καμιά φορά ακόμα και τη ζωή του (φυλακή, απόπειρες εναντίον του από πιστωτές πρώτων υλών κλπ), ενώ ο εργαζόμενος απλά χάνει τη δουλειά του και μπορεί να πάρει ακόμα και αποζημίωση.

Πιο απλά, οι επενδυτές ρισκάρουν πολύ σε αντίθεση με τους εργαζόμενους. Όμως εξαιτίας της ανισότητας, πολλές φορές οι επενδυτές τη γλιτώνουν και οι εργαζόμενοι βγαίνουν χαμένοι (πχ δεν παίρνουν αποζημίωση, δεν πληρώνονται το μισθό τους και δεν μπορούν να τον απαιτήσουν, κλπ).

Όμως η αγορά είναι ελεύθερη: όλοι δουλεύουν για το κέρδος και είναι όλοι ελεύθεροι να επιλέξουν ότι τους συμφέρει. Ένας εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει μεταξύ πολλών επιλογών εργασίας με σκοπό το κέρδος και όλοι οι εργοδότες να επιλέξουν εργαζομένους με σκοπό αντίστοιχα το κέρδος.

Είναι μία ιδεολογία αντίθετη με τον κομμουνισμό (η έννοια του κομμουνισμού είναι ότι όλοι δουλεύουν για όλους και όλοι είναι ίσοι).