Σαμαρίνα: Το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας


Στα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου περί τα 1600 μ. υψόμετρο είναι χτισμένη η "Αλπική πρωτεύουσα της Πίνδου" , το χωρίο Σαμαρίνα. Απέχει 48 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά και περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση με πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου. Αν αναλογιστούμε και τα άφθονα τρεχούμενα δροσερά νερά μαζί με το υπέροχο φυσικό κάλλος του τόπου, καταλαβαίνουμε γιατί την βάφτισαν " Ωραία Σαμαρίνα". 

 Για την προέλευση του ονόματος της Σαμαρίνας υπάρχουν αρκετές εκδοχές αλλά η πιο πιθανή, κατά τους Κώστα Κρυστάλλη – Απ. Βακαλόπουλου είναι η εκδοχή να παράγεται από τη λέξη σαμάρι. Κατά τον Απ. Βακαλόπουλο η τοποθεσία του χωριού βρίσκεται σε ύψωμα σαν σαμάρι, ενώ ο Κώστας Κρυστάλλης θεωρεί τις λέξεις σαμαράς, σαμάρι, σάγμα σαν πιθανότερες λέξεις παραγωγής, λόγω του ότι οι Σαμαριναίοι ασχολούνταν με την κατασκευή αυτού του είδους. 

Παρά το μεγάλο της υψόμετρο, η Σαμαρίνα είναι προσβάσιμη και πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Τόσο ντυμένη στα λευκά, τον χειμώνα με τις πυκνές χιονοπτώσεις της, όσο και το δροσερό πράσινο του καλοκαιριού, την καθιστούν ως ένα παραθεριστικό ορεινό χωριό που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί και που ακόμα πιο δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί. 

 Πάρτε μια γεύση λοιπόν από την ομορφιά της Σαμαρίνας μέσα απο το βίντεο των Travel Inspiration