"Στης Λαρίσης το ποτάμι”. Tο παλιό λαϊκό τραγούδι που γράφτηκε στις τουαλέτες του αεροδρομίου

 


Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του Γιώργου Μητσάκη γράφτηκε κάτω από τις πιο ανορθόδοξες συνθήκες. “Στης Λαρίσης το ποτάμι”, το τραγούδι που έγινε γνωστό με την ερμηνεία του Σπύρου Ζαγοραίου γράφτηκε στις τουαλέτες του παλιού αεροδρομίου Αθηνών. Ο Γιώργος Μητσάκης, ο “δάσκαλος” όπως τον χαρακτήριζαν στους κύκλους του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού την δεκαετία του '60 σύχναζε στο καφενείου του παλιού αεροδρομίου των Αθηνών, στο Ελληνικό μαζί με την παρέα του . 


Ένα βράδυ μαζί με την παρέα του και την σύντροφο του Αθηνά είχαν πιάσει την κουβέντα για την Λάρισα και τον Πηνειό . Ο Μητσάκης κάποια στιγμή σηκώθηκε και πήγε στην τουαλέτα , όπου επηρεασμένος από την συζήτηση αυτή άρχισε να γράφει τους στίχους του γνωστού τραγουδιού πάνω στο μοναδικό χαρτί που είχε εύκαιρο, στο ρολό της τουαλέτας !


Γυρνώντας από την τουαλέτα θα δείξει στην παρέα του τους στίχους που είχε γράψει και θα τους πει πως αυτό το τραγούδι θα γίνει σίγουρα μεγάλη επιτυχία , με την σύντροφο του να του απαντά αστειευόμενη : " εκεί που ήσουν τι άλλο θα μπορούσες να γράψεις ".


Και έτσι και έγινε. Το 1963 θα το ερμηνεύσει πρώτα ο Θόδωρος Κανακάρης και ύστερα ο Σπύρος Ζαγοραίος και θα γίνει μεγάλη επιτυχία.