Της είπε ότι ήταν Ρώσος αστροναύτης και της έταξε γάμο αν χρηματοδοτούσε την επιστροφή του στη Γη

 


Μια 65χρονη Γιαπωνέζα έπεσε θύμα απάτης από έναν άνδρα, ο οποίος ισχυριζόταν πως ήταν Ρώσος αστροναύτης στο διάστημα και της απέσπασε συνολικά 4,4 εκατομμύρια γιεν.


Ο απατεώνας εντόπισε το θύμα τον Ιούνιο στο Instagram και στο προφίλ του ανέβαζε τυχαίες φωτογραφίες του διαστήματος, λέγοντας πως δούλευε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου οι αστροναύτες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες κινητής.


Κατά την επικοινωνία τους, ο φερόμενος ως αστροναύτης ζητούσε χρήματα από την 65χρονη για να μπορέσει να πληρώσει το ταξίδι της επιστροφής του στη Γη και ορκίστηκε πως όταν προσεδαφιζόταν θα την παντρευόταν.


Η σχέση τους κλιμακώθηκε γρήγορα και στα μηνύματα που αντάλλαζαν μέσω της ιαπωνικής εφαρμογής μηνυμάτων «Line», της έλεγε συνέχεια ότι την αγαπούσε και μάλιστα της έκανε και πρόταση γάμου.


«Θέλω να αρχίσω τη ζωή μου στην Ιαπωνία», «Και χίλιες φορές να το πω δεν αρκεί, αλλά εγώ θα το λέω. Σ’ αγαπώ», έλεγε, μεταξύ άλλων, ο απατεώνας στη γυναίκα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό Μέσο TV Asahi.


Αλλά για να την παντρευτεί είπε ότι χρειαζόταν χρήματα για να επιστρέψει στη Γη. Υπήρχαν τα τέλη προσεδάφισης όταν θα έφτανε στην Ιαπωνία και το κόστος του πυραύλου για να φτάσει στη χώρα, όπως είπε.


Πιστεύοντας ότι θα την παντρευόταν, η γυναίκα τού έδωσε περίπου 4,4 εκατομμύρια γιεν (περίπου 30.000 δολάρια) σε πέντε δόσεις, από τις 19 Αυγούστου ως τις 5 Σεπτέμβρη αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun.


Όταν όμως συνέχισε να ζητάει περισσότερα χρήματα, η γυναίκα άρχισε να υποψιάζεται πως κάτι δεν πήγαινε καλά και τον ανέφερε στην αστυνομία, η οποία ερευνά την υπόθεση ως ερωτική απάτη.


Οι ερωτικές απάτες, όταν ένας εγκληματίας φτιάχνει μια ψεύτικη online ταυτότητα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματος ώστε να του στείλει χρήματα, αυξάνονται στην Ιαπωνία.


Αν και η ιαπωνική αστυνομία δεν συλλέγει συγκεκριμένα δεδομένα για αυτού του είδους τις απάτες, οι υποθέσεις απάτης –ανάμεσά τους και ερωτικές απάτες– από 8.692 το 2012 έφτασαν τις 14.498 πέρσι, αύξηση σχεδόν 67 % μέσα σε δέκα χρόνια. Το αποκορύφωμα ήταν το 2017 με 18.212 υποθέσεις, αριθμός που άρχισε να μειώνεται στη συνέχεια, αν και η αστυνομία έχει αναφέρει άνοδο από το 2020.





Με πληροφορίες από vice