Κανένας δεν παθαίνει κρύωμα/κρυολόγημα από το κρύο



Πήρε να φθινοπωριαζει και αρχίσαμε παλι τα "απλά κρύωσα- δεν έχω κάτι»


Ας το ξαναπούμε: Δεν υπαρχει 'κρυωμα/κρυολόγημα ' (ειναι εντελως παραπλανητικος ο ορος- καλυτερα να λεγαμε επαθα ενα 'μαζεμα'). Αν έχουμε μυξες, πονολαιμο ή δεκατα, έχουμε καποια μολυνση απο καποιο παθογονο μικροοργανισμο (πιθανοτατα ιο, σπανιότερα βακτήριο). 


Ολα αυτα τα συμπτωματα ειναι η ενεργοποιηση της αμυνας σου επειδή ακριβώς αντιληφθηκε την εισβολη καποιου παθογονου (και προσπαθει με τα συμπτωματα αυτα να σε προστατευσει). Σε μοριακό επίπεδο η ενεργοποίηση της αμυνας απαιτεί την πολύ ειδική αναγνώριση κάποιου μερους ενός παθογόνου από έναν υποδοχέα της αμυνας μας. Η εκθεση σε κρυο απο μόνη της ΔΕΝ προκαλει 'ιωση' (εξ ορισμού- ειδάλλως στον Καναδά θα ήμασταν ολοι άρρωστοι). ΔΕΝ ενεργοποιει τις αμυντικες σου γραμμες. Κατσε οσο θες στο κρυο (σχημα λογου). Αν δεν εχει κοσμο τριγυρω να σου μεταδωσει καποιο παθογονο δεν θα παθεις καποια 'λοιμωξη'. 


«Μα άμα κάτσω λίγο στο κρύο τρέχει αμέσως η μύτη μου». Το οτι τρεχει λιγο η μυτη μετα απο εκθεση στον κρυο αερα ειναι γιατι στεγνωσε το υγρο βλεννογόνο της μυτης (πιθανοτατα απο τον κρυο αερα) και το σωμα σου προσπαθει να το αναπληρωσει (αυτη ειναι η κυρια λειτουργια της μυτης- η εφυγρανση του εισπνεομενου αερα). Αυτη η εφυγρανση συνηθως φευγει μετα απο 5 λεπτα εισοδου σε εσωτερικο χωρο και δεν εχει καμμια σχεση με την παχύρρευστη μυξα μετα απο λοιμωξη.


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σας πει κάποιος στο λεωφορείο «κλείσε το παράθυρο γιατί θα ..«κρυωσω/αρρωστήσω» εσείς να του πείτε «μα γι αυτό ακριβώς ανοίγω το παράθυρο.. για να ΜΗΝ ‘κρυώσετε’» 


ΥΓ1. Ναι, αν κάτσουμε στο κρύο μπορεί να πάθουμε από μυική ψύξη μέχρι .. κρυοπάγημα. 


ΥΓ2. Ναι, αυξημένο μέρος της ενέργειας καταναλώνεται στη θερμορυθμιση όταν είμαστε ελαφριά ντυμένοι σε κρύο καιρό αλλά μάλλον μικρή επίπτωση έχει αυτό στην άμυνα.


ΥΓ3. Μην τα πείτε αυτά στους παππούδες. Ή αν τα πείτε μην πείτε οτι σας το είπα εγώ (ποιος τους ακούει: «άσε αυτά τα χαζά και βάλε κάλτσες στο παιδί»)



Πηγή