Καθαρισμός κινητού - Γιατί μπορεί να κολλάει το κινητό σου;


 


Καλώς ή κακώς, όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα κινητό που κολλάει, είτε είναι δικό μας είτε όχι. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε τους πιθανότερους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Θα ξεκινήσω με τους δημοφιλέστερους λόγους που ένα κινητό μπορεί να αρχίσει να κολλάει και τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να γίνει ο καθαρισμός κινητού “παιχνίδι” ώστε να μην κολλάει, ας ξεκινήσουμε.


1) Πολλές Εγκατεστημένες Εφαρμογές


Οι εφαρμογές σε γενικές γραμμές δεν είναι ακριβώς ο λόγος που ένα κινητό μπορεί να ξεκινήσει να κολλάει. Όμως αν χρησιμοποιούν την μνήμη RAM του κινητού συνεχώς, τότε είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται. Εφαρμογές όπως το Facebook και το Viber χρειάζονται αρκετή μνήμη RAM ώστε να τρέχουν συνεχώς, ακόμα και αν δεν τις χρειάζεσαι, ώστε αν έρθει κάποιο μήνυμα ή ειδοποίηση να την λάβεις άμεσα.


Ειδικά αν το κινητό έχει μικρή RAM, όπως 1, 2 ή και 3GB τότε εφαρμογές τέτοιου τύπου θα πρέπει να είναι λίγες. Αν χρησιμοποιείς παραπάνω από μία εφαρμογές για μηνύματα πρέπει να αποφασίσεις ποια είναι η πιο σημαντική και απεγκατέστησε τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα αν έχεις Viber, Whats App και messenger διάλεξε μία από αυτές, ένα μέτριο κινητό δεν μπορεί να σηκώσει ταυτόχρονα τόσες πολλές εφαρμογές.


Μια άλλη εξαιρετική λύση είναι να χρησιμοποιήσεις τις lite εκδόσεις των εφαρμογών, όταν αυτές υπάρχουν. Με λίγα λόγια, πρέπει να καθαρίσεις το κινητό σου από τις εφαρμογές που δεν μπορεί να σηκώσει. Για παράδειγμα, το Facebook παρέχει στους χρήστες Facebook Lite, αλλά και Messenger lite για πιο “φτωχά” σε χαρακτηριστικά κινητά. Παρακάτω, μπορείς να δεις μερικές από τις πιο γνωστές εφαρμογές που “ευθύνονται” για το αργό κινητό σου.


Πολλές ανοιχτές καρτέλες στον Chrome (Πρόγραμμα περιηγήσεις ίντερνετ)

Facebook

Messenger

Viber

WhatsApp

Instagram

Snapchat

Skype

TikTok


2) Γεμάτη Μνήμη Cache


Άλλο ένα αρκετά πιθανό σενάριο είναι η γεμάτη προσωρινή μνήμη cache που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα mobile OS, όπως το Android. Π.χ όταν μπαίνεις στο ίντερνετ για να σερφάρεις, αυτομάτως αποθηκεύονται πολλές εικόνες και αρχεία ώστε στην επόμενη επίσκεψη να φορτώσει πιο γρήγορα το site. Μέρα με τη μέρα όμως, η μνήμη cache γεμίζει και μπορεί να δημιουργήσει κολλήματα στο κινητό. Μην μπερδευτείς, τα αρχεία αυτά δεν αποθηκεύονται στην μνήμη RAM.


Αν και οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Android καθαρίζουν μόνες τους τη μνήμη cache συνήθως, καλό είναι να καθαριστεί χειροκίνητα, ειδικά αν το κινητό κολλάει. Η πιο αξιόπιστη εφαρμογή που μπορείς να βρεις δωρεάν στο Play Store και καθαρίζει τη μνήμη cache, αλλά και γενικότερα ώστε να μην κολλάει (αν ευθύνεται αυτό), είναι το η εφαρμογή “Files by Google”.


3) Γεμάτος Εσωτερικός Χώρος Αποθήκευσης


Ένα αρκετά πιθανό και συχνό σενάριο είναι τα φτηνά ή παλιά κινητά με μικρό εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο, δηλαδή με 8, 16 ή 32GB ROM. Εάν κολλούσε από την ώρα που το έπιασες στα χέρια σου για πρώτη φορά, τότε ό,τι και να κάνεις θα συνεχίσει να κολλάει. Αν όμως το κινητό σου αρχικά δεν κολλούσε τότε μάλλον είναι “φορτωμένο”. Αν η δεύτερη λύση δεν σε βοήθησε, τότε αυτή είναι σχεδόν η τελευταία σου ελπίδα.


Αν λοιπόν ευθύνεται ο γεμάτος αποθηκευτικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις εφαρμογές Files By Google και Google Photos. Αυτές οι δύο εφαρμογές διαθέτουν έξυπνες επιλογές ώστε να διαγράψεις φωτογραφίες και video μόνο από την μνήμη του κινητού, χωρίς όμως να χάσεις αρχεία, αφού θα παραμένουν αποθηκευμένα στο cloud και συνδεδεμένα με το gmail λογαριασμό σου. Οπότε έχουμε και λέμε πιο συγκεκριμένα:


Στην εφαρμογή Files by Google στη καρτέλα “Clean”, ακολούθησε όλες τις συμβουλές για να εξοικονομήσεις αποθηκευτικό χώρο.

Στη εφαρμογή Google Photos, πάτα στην εικόνα σου πάνω δεξιά και επέλεξε “Free up space”. Ελευθέρωσε όσο χώρο γίνεται!


4) Αναβάθμιση λειτουργικού συστήματος


Όσο περνούν τα χρόνια, τα λειτουργικά συστήματα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και δύσκολα στη σωστή συντήρησή τους. Πολλές φορές, με μια αναβάθμιση λειτουργικού συστήματος, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το κινητό σου πλέον να αποδίδει καλύτερα. Μια αναβάθμιση – στις πιο πολλές των περιπτώσεων – μόνο καλό μπορεί να κάνει στο κινητό. Μπορείς να ελέγξεις χειροκίνητα από τις ρυθμίσεις ή και να ψάξεις στο internet να δεις αν έχει κυκλοφορήσει κάποια νέα αναβάθμιση. Αν το κινητό που έχεις είναι “παλιό”, είναι πιθανό να μην υπάρχει αναβάθμιση για αυτό.


Πηγη